تهرانپارس خیابان رشید جنوبی بین ۱۴۸و ۱۵۰ پلاک۱۳۳
021-77729671
021-77729672
تهرانپارس خیابان رشید جنوبی بین ۱۴۸و ۱۵۰ پلاک۱۳۳
021-77729671

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث و تغییرات آن در سال ۱۴۰۰

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث و تغییرات آن در سال ۱۴۰۰

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث مخصوصا برای کسانی‌که قوانین را رعایت کرده‌ و در صورت بروز تصادفی که مقصر بوده‌اند پرداخت هزینه خسارت را شخصا بر عهده گرفته‌اند، در زمان فروش خودروی قدیمی و خرید اتومبیل جدید بسیار اهمیت دارد.

به همین دلیل این پرسش که «چگونه تخفیف بیمه شخص ثالث را انتقال دهم؟»

همواره یکی از دغدغه‌های مالکان خودرو به‌حساب می‌آید. سوالاتی که با تغییر قوانین بیمه‌ای در هر سال، مرتب بر تعداد آنها افزوده می‌شود.

براساس جدیدترین ویرایش قانون، همچنان شانس انتقال تخفیف‌های خسارت بیمه شخص ثالث به خودروی جدید و اعضای درجه یک خانواده وجود دارد. اما چگونه می‌توانیم تخفیف بیمه را انتقال بدهیم؟ امکان حفظ تخفیف بیمه شخص ثالث تحت چه شرایطی محفوظ است؟ برای پاسخ به این سوال‌ها و پرسش‌های دیگر پیشنهاد می‌کنیم نوشتار جامع پیشِ رو را از دست ندهید:

شرایط انتقال بیمه شخص ثالث

بیمه شخص ثالث، برخلاف بیمه بدنه برای همه خودروهای سبک، نیمه‌سنگین و سنگین اجباری است. شخص ثالث به کسی اطلاق می‌شود که خسارت جانی یا مالی به او وارد شده؛ در حقیقت شخص اول «راننده مقصر»، شخص دوم «بیمه» و شخص ثالث، «فرد خسارت‌دیده» است.

اما نکته مهم این‌جاست که این بیمه طبق ماده 6 مصوبه شورای نگهبان در سال ۱۳۹۶، که تحت عنوان اصلاحیه قانون بیمه شخص ثالث در سال پیش از آن شناخته می‌شود، راننده‌محور به حساب می‌آید نه خودرومحور.

به‌این‌ترتیب شانسی برای مالکان پدید می‌آید که تخفیف‌هایشان را به اتومبیل جدید خود منتقل کنند تا حین تمدید بیمه شخص ثالث هزینه بسیار کمتری در مقایسه با شرایط بدون تخفیف بپردازند. به این‌صورت که از سال دوم به بعد، هر سال ۵ درصد به تخفیف بیمه آنها افزوده می‌شود.

یعنی بیمه شخص ثالث کسی که تصادف نکرده یا اگر هم حادثه‌ای برایش پیش آمده از بیمه خسارت نگرفته، در سال چهاردهم ۷۰ درصد تخفیف دارد. کاهش تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث نیز برای دریافت خسارت‌های مالی با تکرار یک‌بار، دوبار، سه‌بار و بیشتر به‌ترتیب برابر ۲۰، ۳۰ و ۴۰ درصد و برای خسارات جانی با تکرار یک‌بار، دوبار، سه‌بار و بیشتر به‌ترتیب برابر ۳۰، ۷۰ و ۱۰۰ درصد خواهد بود.

تا اواخر سال ۱۳۹۹ نحوه انتقال بیمه شخص ثالث به این شکل بود که فروشنده می‌توانست ثمره رانندگی ایمن یا عدم دریافت خسارت از شرکت‌های بیمه را در قالب تخفیف بیمه شخص ثالث به خریدار خودروی جدید انتقال بدهد. البته این انتقال تحت شرایط زیر ممکن می‌شد:

  • هر ۲ خودرو در یک دسته‌بندی کاربری قرار داشته باشند. مثلا یکی کامیون یا وانت و دیگری سواری نباشد.

  • انتقال قطعی سند مالکیت صورت گرفته و معامله در قالب وکالت‌نامه (کاری، بلاعزل، تعویض پلاک و …) و قول‌نامه انجام نشده باشد.

  • انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث طی فرآیندهای قانونی صدور سند قطعی جدید انجام شود.

اما با شروع سال ۱۴۰۰ قانون جدیدی برای انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث برقرار شده است. اکنون براساس ویرایش جدید قانون، انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث پیش از انقضای اعتبار آن تنها به خودروی جدید مالک اتومبیل یا اعضای درجه یک خانواده او امکان‌پذیر خواهد بود.

پس باید به صراحت اعلام کنیم امکان انتقال بیمه شخص ثالث به خریدار خودرو، دیگر در صورتی‌‌ که او شخصی از میان همسر، پدر، مادر و فرزندانِ فروشنده نباشد، وجود ندارد. البته در صورت فروش خودرو به اعضای درجه یک خانواده نیز ۳ شرط بالا برقرار هستند.

علت این تغییر تا حدودی عدم اطلاع برخی فروشندگان از شرایط و انتقال ناخواسته تخفیف بیمه ثالث به مالک جدید بود. موردی که پس از انتقال سند قطعی برای مالک قبلی یک خسارت به حساب می‌آمد و اگر او در این زمان جهت بازپس‌گیری تخفیف بیمه خود اقدام می‌کرد، قانون راهی پیش پایش نمی‌گذاشت.

از دیگر سو وقتی قابلیت انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به خریدار وجود داشته باشد، عملا نگاه تشویقی به رانندگان مطیع قانون از میان می‌رود و یک راننده متخلف و بدسابقه می‌تواند با خرید اتومبیل جدید از تخفیف‌های تشویقی بیمه شخص ثالث راننده‌ای قانون‌مدار برخوردار شود!

طبق مواردی‌که در قوانین جدید سال ۱۴۰۰ به آنها اشاره شده، چنان‌چه فردی به هر نحوی تخفیف بیمه ثالث خود را به شخص دیگری خارج از دایره اعضای درجه یک خانواده‌ منتقل کند، مجرم شناخته می‌شود. در صورت فوت صاحب خودرو نیز تخفیف بیمه اتومبیل او قابل انتقال به وارث یا یکی از وارثان و نماینده قانونی وی خواهد بود.

انتقال بیمه شخص ثالث چگونه انجام می‌شود؟

انتقال تخفیف بیمه ثالث براساس قانون سال ۱۴۰۰ می‌تواند در حالت‌های زیر اتفاق بیفتد:

  1. به خودروی جدید مالک فعلی خودرو (که نمی‌تواند صفرکیلومتر باشد.)

  2. به خودروی افراد درجه یک خانواده مالک فعلی اعم از همسر، پدر، مادر و فرزندان

  3. از خودروی فرسوده به خودروی جدید مالک که باید حتما کارکرده باشد.

  4. از خودروی متعلق به یک شرکت حقوقی به خودروی دیگر از اموال همان شرکت با همان کاربری (مثلا سواری به سواری، وانت به وانت و …)

در شرایط فعلی امکان انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به اتومبیل صفرکیلومتر وجود ندارد. چراکه هر خودروی نو طبق ضوابط کارخانه از بیمه شخص ثالث برخوردار است و دست‌کم تا زمان سررسید تمدید بیمه از سال دوم به بعد، امکان انتقال تخفیف به آن وجود ندارد.

در خصوص خودروهای فرسوده نیز باید بگوییم روش انتقال بیمه شخص ثالث این اتومبیل‌ها به خودروی دیگر که تحت مالکیت شما یا اعضای درجه یک خانواده‌تان است، نیازمند ارائه مدارک ذیل خواهد بود:

  • گواهی اسقاطی بودن خودروی قبلی

  • اصل بیمه شخص ثالث

  • اصل مدارک خودروی قبلی

  • سند قطعی خودروی جدید

  • مدارک شناسایی بیمه‌گذار

  • الحاقیه فسخ بیمه‌نامه خودروی اسقاطی

ارائه همه این مدارک برای اثبات از رده خارج شدن خودروی قبلی است. یعنی شما باید ثابت کنید اتومبیل فرسوده‌تان از نظر قانون دیگر وجود خارجی ندارد. زیرا قانون جدید تعیین کرده که اگر هم‌زمان دو خودرو یا بیشتر داشته باشید، نمی‌توانید تخفیف بیمه ثالث‌تان را بین آنها جابه‌جا کنید.

روش انتقال بیمه شخص ثالث به خودروی جدید چگونه است؟

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به خودروی جدید نیازمند مراجعه حضوری به نمایندگی صدور بیمه‌نامه قبلی یا شعبه مرکزی آن شرکت بیمه‌گر است. البته باید حتما مدارک ذیل را نیز همراه خود داشته باشید:

  • کپی کارت خودروی قبلی

  • کپی بیمه‌نامه شخص ثالث خودروی قبلی

  • اصل و کپی برگه اسقاط خودرو قبلی در صورتی که اسقاطی باشد

  • اصل و کپی کارت خودروی جدید

  • بیمه‌نامه خودروی جدید

البته ذکر این نکته نیز ضروری است که با توجه به حذف بیمه‌نامه کاغذی، اگر بیمه به‌صورت آنلاین خریداری شده باشد، گواهی دیجیتال اصالت بیمه‌نامه که از بیمه مرکزی قابل دریافت است یا لینکی که به موبایل بیمه‌گذار پیامک شده، به‌جای اصل نسخه کاغذی بیمه شخص ثالث کفایت می‌کند.

در این فرآیند شرکت بیمه با صدور یک الحاقیه تخفیف‌های بیمه شخص ثالث قبلی را حذف و با دریافت مابه‌التفاوت بیمه‌نامه، آن‌را به خودروی جدید انتقال می‌دهد. مابه‌التفاوت نیز به محاسبه هزینه بیمه شخص ثالث خودروی قدیمی در روزهای باقی‌مانده بدون لحاظ تخفیف- به‌علت انتقال آن به خودروی دیگر- مربوط می‌شود.

آیا انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به یک شرکت بیمه دیگر امکان‌پذیر است؟

گاهی ممکن است از خدمات شرکت بیمه‌ای که پیش‌تر خودرویتان ‌را بیمه کرده رضایت نداشته باشید. در این شرایط اجباری به ادامه با آن شرکت وجود ندارد و به‌سادگی می‌توانید بیمه شخص ثالث‌تان ‌را به همراه تخفیف‌هایش به یک شرکت بیمه دیگر انتقال بدهید. البته برای این‌کار باید مواردی را مدنظر داشته باشید:

  • برای تغییر شرکت بیمه‌گر باید چند روز پیش از انقضای بیمه شخص ثالث خود اقدام کنید.

  • اگر بیمه‌تان را به‌صورت آنلاین تمدید می‌کنید، باید تصویر کارت خودرو و بیمه‌نامه قبلی را در سایتی که از آن بیمه خریداری می‌کنید بارگذاری کنید.

  • اگر به‌صورت حضوری برای تمدید بیمه‌نامه خود در یک شرکت جدید اقدام می‌کنید نیز باید بیمه‌نامه قبلی و کارت خودرو را همراه داشته باشید.

به‌این‌ترتیب به‌سادگی می‌توانید یک شرکت بیمه تواناتر را جایگزین شرکت قبلی و خدمات بیمه‌ای باکیفیت‌تری در یافت کنید.

عدم انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟

در پاسخ به این پرسش که در ذهن بسیاری از مالکان خودرو وجود دارد، باید به روشنی بگوییم: «عدم انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث حین فروش خودرو هیچ مشکلی به‌وجود نمی‌آورد. تنها اگر در زمان مناسب اقدامی در این خصوص صورت ندهید، در حقیقت تخفیف بیمه ثالث خود را از دست داده‌اید.» اما از نگاه قانون این انتقال یک انتخاب از سوی مالک خودر به حساب می‌آید و اجباری برای آن در نظر گرفته نشده است.

همچنین در صورت عدم انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث و هم‌نام نبودن سند خودرو و بیمه‌نامه شخص ثالث بازهم شرکت بیمه‌گر موظف به پرداخت خسارت‌های احتمالی به طرف مقابل طبق قوانین و تعهدات خود خواهد بود. حتی می‌توان از بیمه شخص ثالث به‌عنوان وثیقه در دادگاه استفاده کرد. به بیان ساده‌تر تخفیف بیمه ثالث تنها هزینه سالانه تمدید بیمه را کاهش می‌دهد و تفاوتی در نوع خدمات پدید نمی‌آورد.

پاسخ به پرسش‌هایی که می‌توانند سوال شما نیز باشند:

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث در نظر بسیاری از مالکان خودرو یک موضوع گُنگ و پرابهام است. دلیل این ابهام را نیز می‌توان اعمال تغییرات و اصلاحات جدید در قوانین طی هر سال دانست.

بر همین اساس در این بخش می‌کوشیم به چند سوال پرتکرار در این زمینه پاسخ بدهیم. پرسش‌هایی که تا حد زیادی در میان کسانی‌که قصد دارند درباره برگرداندن تخفیف بیمه اطلاعات کسب کنند، مشترک هستند.

۱آیا انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث باید به‌صورت کامل صورت بگیرد یا انتقال بخشی از آن و حفظ بخش دیگر نیز امکان‌پذیر است؟

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث باید به‌صورت کامل انجام بشود و انتقال بخشی از آن به هیچ‌وجه امکان ندارد.

۲آیا برای انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به خودروی جدید یا اقوام درجه یک باید تا انقضای بیمه‌نامه صبر کرد؟

خیر. برای این کار نیازی به انتظار تا اتمام بیمه شخص ثالث تخفیف‌دار و انقضای آن نیست. اما باید توجه داشت که زمانی می‌توان تخفیف را به خودروی جدید منتقل کرد که زمان تمدید بیمه شخص ثالث آن خودرو فرارسیده باشد.

۳آیا برای انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به فرزندان محدودیت سنی وجود دارد؟

بله، امکان انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به فرزندانی که هنوز به سن هجده سال تمام نرسیده‌اند وجود ندارد.

۴آیا در صورتی‌ که خودروی‌مان‌ را فروخته و تا مدتی قصد خرید خودروی جدید نداشته باشیم، می‌توانیم تا زمان خرید اتومبیل جدید، تخفیف بیمه شخص ثالث‌مان را حفظ کنیم؟

بله. برای این کار باید به نمایندگی یا دفتر مرکزی شرکت بیمه‌گر خود مراجعه و گواهی تخفیف سنوات بیمه شخص ثالث‌تان را دریافت کنید تا در زمان خرید خودروی جدید روی بیمه شخص ثالث آن اعمال شود.

  • البته توضیح ضروری این‌که اگر خودروی جدید شما صفرکیلومتر باشد، برای انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث باید تا سررسید انقضای بیمه ثالث صادر شده از سوی کارخانه که معمولا یک‌ساله است صبر کنید.

  • در قانون جدید این امکان نیز فراهم شده که اگر سابقه خسارتی نداشته باشید، در فاصله زمانی بین خرید ۲ خودرو، باز هم سالانه ۵ درصد تخفیف بیمه شامل حال‌تان بشود. در چنین شرایطی استفاده از مشاوره آنلاین را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

۵آیا برای انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث حتما باید خودرو را فروخته باشیم؟

بله، فروش قطعی خودرو خارج از چارچوب‌های وکالتی و قول‌نامه‌ای برای انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث به خودروی جدید خود یا بستگان درجه اول الزامی است.

۶آیا امکان انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث در شرایطی‌که تاریخ انقضای آن گذشته و تمدید نشده باشد وجود دارد؟

خیر. تخفیف بیمه‌نامه فاقد اعتبار و منقضی‌شده قابل انتقال نیست. پس باید توجه داشته باشید اگر بیمه شخص ثالث خودروی شما رو به اتمام است و قصد فروش و انتقال تخفیف آن به خودروی جدید خودتان یا دیگر بستگان درجه یک را دارید، حتما آن‌را سر موعد مقرر تمدید کنید.

۷اگر بیمه شخص ثالث را به‌صورت آنلاین خریداری کرده باشیم، چگونه می‌توانیم از صحت آن اطمینان حاصل کنیم؟

برای حصول اطمینان از صحت و اعتبار بیمه شخص ثالثی که به‌صورت آنلاین برای شما صادر شده می‌توانید به سایت بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سامانه سَنهاب مراجعه و تنها با چند کلیک صحت بیمه‌نامه را تائید کنید. بدیهی است در صورت عدم صحت بیمه‌نامه امکان انتقال آن نیز وجود ندارد.

۸آیا امکان تجمیع تخفیف بیمه‌نامه منتقل شده به خودروی جدید با تخفیف بیمه شخص ثالث خود آن وجود دارد؟

خیر، در این شرایط میزان تخفیف بیشتر از میان خودروی قبلی و جدید، سقف تخفیفی است که بیمه برای بیمه‌نامه شخص ثالث آن خودرو لحاظ می‌کند.

انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث، مخصوصا اگر سال‌های سال روی هم انباشته شده باشد، امکانی است که هرگز پیشنهاد نمی‌کنیم با فروش خودرو آن‌ را از دست بدهید.

همچنین با توجه به جزئیات و ریزه‌کاری‌های قانونی توصیه می‌شود پیش از فروش خودرو و انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث، حتما از مشاوره‌های شرکت‌های معتبری که در این زمینه فعالیت می‌کنند و برخوردار از سایت‌های ثبت‌شده هستند، بهره بگیرید. توصیه میکنم پرسش خود را در زیر این پست بنویسید و کارشناسان ما در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ شما را خواهند داد.

با وجود تلاش ما در جهت گردآوری یک نوشتار جامع و مانع درباره شرایط و نیازمندی‌های انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث در سال ۱۴۰۰ بازهم این امکان وجود دارد که در شرایط خاص مدنظر شما یا انتقال اصلا ممکن نباشد یا قانون‌گذار پیش‌نیازهایی برای آن در نظر گرفته باشد.

بنابراین اگر احساس می‌کنید موضوعی در سابقه بیمه‌ای خودروی شما وجود دارد که می‌تواند مانع از انتقال آن براساس قوانین جدید شود، حتما پیش از هر اقدامی از مشاوره افراد آگاه کمک بگیرید تا امکان تخفیفی که برای شما فراهم شده از میان نرود.

محصولات مرتبط
پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *